10 Ocak 2017 Salı

Araştırmacılar Yaraları İyileştirebilen Antibiyotik Özellikte Örümcek Lifi Üretti



İngiltere’deki bilim insanları beş yıllık çalışmalar sonucunda antibiyotik özelliğine sahip sentetik örümcek lifi üretmeyi başardılar. Bu liflerin uyuşturucu bağımlığı tedavisinde ve açık yaraların enfeksiyona karşı korunmasında kullanılabileceği araştırmalar sonucunda kanıtlandı. 
E. coli bakterilerinden sentezlenen bu lif farklı molekülleri yapısına yapıştırabiliyor ve farklı maddelerle etkileşime geçerek daha iyi bir bandaj imkanı sağlayabiliyor.
Nottingham Üniversitesi'nden ilgili yazar Neil Thomas, "Tekniğimiz, geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılmak üzere biyouyumlu, mono veya çok fonksiyonlu ipek yapıların hızlı bir şekilde üretilmesine olanak tanır" dedi.
"Bunlar özellikle doku mühendisliği (tissue engineering) ve biyotıp alanlarında faydalı olacak."
Garip görünse de, ilk yardım söz konusu olduğunda örümcek lifi  aslında inanılmaz derecede faydalı bir materyal. Biyolojik olarak uyumlu, biyolojik olarak parçalanabilir, protein esaslı ve herhangi bir bağışıklık veya alerjik reaksiyona neden olduğu bilinmiyor.
Ekip, örümcek liflerinin bandaj olarak veya askerlerin yaralarında kanamayı durdurmak için kullanılmasının eski Yunanlılara ve Romalılara kadar geriye gittiğini söylüyor.  Uygulama askerlerin yaralara bal-sirke karışımı sürerek antiseptik olarak yarayı temiz tutmasına ve daha sonra da yarayı güvende tutmak için çubukların örümcek ağları ile yaranın etrafına sarılması esasına dayanıyordu.

Ekip temelde bu fikrin eski olduğunu, yeni bir teknoloji ile modernleştirdiklerini söylüyor. Gerçek örümcek lifi yerine, laboratuvar ortamında E. coli bakterilerinden kendi liflerini sentezlediler. 


Kaynak: http://www.sciencealert.com/researchers-have-created-an-antibiotic-spider-silk-that-can-heal-wounds


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder