20 Mart 2016 Pazar

Ford ve DowAksa araçları dönüştürmek için çalışıyor


Daha önce bu siteden duyurulmuştu. Ford ve Dowaksa yeni nesil araçlarını geliştirmek için işbirliği oluşturmuşlardı. Bilindiği üzere dowaksa Amerikan Dow ile Yalova'da bulunan Akrilik üreticisi AKSA'nın 50/50 ortaklığı ile kurulmuş bir şirket. 


FORD GT 015 North American International Auto Show’da sergilendi [Photo: Diane Weiss, Detroit Free Press]

Ford ve Dowaksa arasında, karbon elyafının pratik ve düşük maliyetli işlenmesi amacıyla süren işbirliği devam etmektedir. İşbirliği temel olarak savaş uçakları ve süper lüks araçlarda kullanılan çok güçlü ve hafif malzemeleri normal araçlarda kullanılmasını amaçlamaktadır.
Bu konuda en önemli sorun tabi ki maliyet! Daha güçlü, tam verimli, düşük emisyonlu ve kazalarda daha az hasar alan araçlar tasarlamak halihazırda biraz pahalıya mal olmakta.
Ford ve Dowaksa bu konuda Detroit Corktwon’da bulunan İleri Kompozit Üretimi enstitüsü ile çalışıyorlar. Bu yılın sonunda $400,000 değerindeki FORD GT pazara çıkacak. Araç 2015 North American International Auto Show’da sergilenmiş.  Fakat çok da uzak olmayan bir gelecekte F-150 pickup, Fusion orta büyüklükte sedan ve Explorer SUV modellerinde de bu teknoloji kullanılmak isteniyor.
Yeni nesil araçlarda çelik gövdeden alüminyuma geçilmesi bir hafifleme getirmekte, fakat gene de en hafif ve güçlü malzeme olarak karbon kullanılmaktadır. Ford-Dowaksa araçların geliştirilmesinde gövde yapısı, iç ve dış yapısı ve güç aktarma organları ile ilgili birçok proje yürütüyor.
Temel araştırma konusu malzeme ve üretim maliyetlerini düşürmektir. Bunun için de karbon elyafının çalışılmasında birim parça üretimi için gereken süreyi dakikalarla ifade edilebilecek sürelere indirmek gerekmektedir. Bu başarıldığı zaman yüksek hacimlerde düşük maliyetli parçalar üretmek mümkün hale gelecektir.

Özetle Ford ve Dowaksa yüksek hacimde, uygun fiyatlı karbon takviyeli kompozit üretmek, bunun için gereken işlem süresini azaltmak ve bu parçaları monte ederek yeni nesil araç üretmek istiyor. Fakat bunu yapmak pratikte öyle göründüğü kadar kolay değil. Gelecek tekstil takviyeli kompozitler konusunda neler getirecek bakmak lazım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder